Huis Gammalkroppa


Dit 4 persoons vakantiehuisje is gelegen in de provincie Värmland, omringt door bossen en meren, maar toch dichtbij de bewoonde wereld. Op 800 meter afstand aan het meer Yngen ligt het dorpje Gammalkroppa. In het meer kunt u volop vissen op onder andere zalm, zalmforel, snoek en baars. Er is een klein zandstrandje met een vlonder. In het nabijgelegen meer ‘Västra Skärjen’ kunt u vissen op forel. In de omgeving zijn verschillende wandelroutes uitgezet. Verder zijn er volop langlauf, ski en fietsmogelijkheden.

De woning is in de winter van 2007/2008 geheel gerenoveerd en ingericht met nieuwe meubelen. In het huis is alles aanwezig om een prettig verblijf mogelijk te maken. De woning is het gehele jaar bewoonbaar. Er is in 2009 een värmepump geïnstalleerd, die in de zomer ook als airconditioning is te gebruiken.

Indeling beneden: Kleine hal, gezellige woonkamer met televisie, dvd speler en satellietontvangst (Nederlandse zenders). Een compleet ingerichte woonkeuken met houtkachel, keramisch kookplaat, oven en koelkast.  Een douche met wastafel, toilet en wasmachine

Indeling boven:
OLYMPUS DIGITAL CAMERATwee slaapkamers met  1 x 2-persoonsbed en 2 x 1-persoonsbedden. Op het 2-persoonsbed ligt een lits-jumeaux dekbed (240 x 220 cm).

Het huis staat op een stuk grond van 3000m2. Vanuit de tuinstoel kunt u genieten van de rust en ruimte. In de ochtend en avonduren zullen elanden en reeën u graag een bezoek brengen. Wanneer u besluit om een wandeling te maken, hebt u kans om ook andere dieren te zien zoals: herten, vossen, lynxen, dassen, veelvraten, kraanvogels, enz. En niet te vergeten de bevers in en rondom het meer Krampsången op 1 kilometer vanaf het huis.


Omgeving

Filipstadkommun is een uitgestrekte gemeente in Värmland en heeft veel te bieden.meer_yngen
Iedereen die van cultuur houdt kan zijn hart ophalen in één van de vele musea zoals het Nils Ferlin Museum, Munkebergs Hembygdsgård en het Breviks Hembygsgård. Wie er van houdt om terug te gaan in de tijd moet zeker een bezoek brengen aan Brattfors Hytta, of het Nordmark Gruvmuseum met haar collectie gereedschappen en machines die werden gebruikt in de mijnindustrie.

Een leuk museum om met kinderen te bezoeken is het Lesjöfors museum. Hier ziet u hoe de mensen in de tijd van de mijnbouw leefden en werkten. Wanneer u na het museumbezoek sauna_gammalkroppa_1nog tijd over hebt is het leuk om met de kinderen de 3 kilometer lange ‘trollstigen’ te lopen. Dit is een wandeling door het bos (soms stijl naar boven), waarbij u verschillende trollen en figuren uit hout gesneden tegenkomt.

In Nykroppa kunt u tussen 10 en 15 uur een bezoek brengen aan Hornkullens Silvergruva. Een zilvermijn die in 1990 is opengesteld voor bezoekers. Nog meer mijnactiviteiten vindt meer_yngen_1u in Långbans Gruvby of het Högbergsfältet bij Persberg.

 

De eerste spoorweg in Zweden is aangelegd rond 1850. De goederen werden toen vervoerd met wagons die werden voortgetrokken door paarden. In Älsjöhyttan is een deel van deze spoorweg goed bewaard gebleven.

Filipstad
Filipstad is bekend om de Wasa fabriek, waar het bekende knäckebröd wordt gemaakt. Onder begeleiding van een gids kunt u een kijkje nemen in de fabriek. Wel vooraf boeken!

In Filipstad zijn mogelijkheden om te bowlen, zwemmen, skiën, waterfietsen, kanovaren en midgetgolfen. Verder heeft Filipstad een winkelcentrum, drie bankinstellingen, drie grote supermarkten en eet- en drinkgelegenheden.

Grotere steden in de nabijheid zijn: Karlskoga (50 km), Kristinehamn (40 km) en Karlstad (70 km).

Bergslagskanaal
Het Bergslagskanaal is een samengestelde waterwegverbinding van meren en kanalen van Filipstad tot Karlskoga met een lengte van 64 km. Het hoogte verschil is totaal 17 meter. Er zijn 6 sluizen in het kanaal. Het kanaal werd gebouwd tussen 1853 en 1857 om het goederenvervoer van Filipstads mijnbouw te vergemakkelijken.

Filipstads Bergslagskanaal bestaat uit twee delen namelijk:

  • Het Bjurbäckenkanaal tussen de grote meren Lungen en Aspen. Deze is ongeveer drie kilometer lang. In het kanaal is een sluizensysteem aangelegd. Dit sluizensysteem is al een paar eeuwen oud. Het is aangelegd om het hoogteverschil van 17 meter op te vangen, zodat de schepen het kostbare ijzer van A naar B konden verplaatsen.
  • Het Asphytte kanaal.

De sluis en sluiswachterwoning bij Bjurbäcken zijn zeer goed onderhouden. Ook kunt u er vissen en picknicken (een barbecue is aanwezig). Van hieruit is er een leuke wandeling van 5 km. te maken naar Bjurbäckenbrucke en de sluis bij Asphyttan.