Huis Brattfors

 

Een sfeervolle woning met grote tuin aan de rand van het dorpje Brattfors. Brattfors ligt 10 kilometer vanaf Filipstad en op 40 kilometer afstand van Karlstad.

img_2971

Het huis is geheel
gerenoveerd en voorzien van een nieuwe keuken. De oude houten vloeren zijn opnieuw geschuurd en behandeld. Alle muren zijn voorzien van glasvezelbehang en in frisse kleuren gesausd. Een nieuwe luchtpomp zorgt ervoor dat het huis in de winter behaaglijk warm is en in de zomer heerlijk koel. Om het geheel
compleet te maken is er ook nog een nieuwe boiler geïnstalleerd.

img_2972

woonkamer_foto_2

Op de begane vloer vindt u de gezellige, ruime woonkeuken.  Deze woonkeuken heeft een complete moderne inrichting met keramische kookplaat, koel/vrieskast, wasemkap en combimagnetron. En niet te vergeten het antieke houtfornuis waar op gekookt kan worden, maar die tevens zorgt voor warmte en sfeer. Vanuit de keuken komt u in de tv kamer waar u via een schotelverbinding naar de nederlandse tv kunt kijken.

Naast de tv kamer ligt een kleine, maar gezellige woonkamer. In deze kamer staat een slaapbank die gebruikt kan worden als extra slaapruimte. Vanuit de hal komt u in de douche met toilet en wastafel. Op de bovenverdieping bevinden zich een grote en een kleinere slaapkamer. In de grote slaapkamer staat een 2-persoonsbed en bevinden zich vaste kasten.
In de kleine slaapkamer staan twee 1- persoonsbedden. In de kelder staat een wasmachine.

 

 

Omgeving

Brattforsheden
In de omgeving van het huis ligt het bekende natuurgebied Brattforsheden. Een gebied dat wordt gedomineerd door heide afgewisseld met dennenbos.  De bodem is bedekt met een tapijt van heide, bessenstruiken, rendiermos, ijslandsmos, wildemanskruid, vlakke wolfsklauw, enz. Vanuit de modderpoelen wordt u begroet door de roodkeelduiker en de fluitzwaan. In de zomernachten zult u het geluid horen van de nachtzwaluw en de boomleeuwerik.

omgevingBrattforsheden bestaat uit vier gedeelten namelijk: Lungälvsravinerna, Geijersdalsmossen, Kittelfältet en Brandfältet.

Lungsälvsravinerna, is direct vanuit de woning te bereiken. Een prachtig natuurgebied, met zijn diepe ravijnen en bijzondere plantensoorten. Dit ravijnensysteem is het best bewaarde  van Värmland. De geulen zijn gevormd door inslijting van het water dat vanuit het noorden komt. De vochtige omgeving zorgt ervoor dat er veel dieren en plantensoorten kunnen overleven. Naast de manshoge struisvaren groeien er veel bijzondere en zeldzame kruidensoorten.

5 kilometer vanaf de woning ligt het natuurgebied Kittelfältet. Dit is een gebied waar in de ijstijd grote op kraters lijkende gaten zijn ontstaan. De grootste en diepste kraters zijn volgelopen met water, waardoor er kleine meren zijn onstaan. Eén van deze meren is turquoise gekleurd door de blauwgroene algen die er groeien.

Geijersdalsmossen is een groot onaangetast moerasgebied met zandduinen. Dit schijnbaar onvruchtbare, woestijnachtige gebied herbergt een rijke vogelpopulatie. Dwars door dit gebied slingert een wandelpad die ervoor zorgt dat u veilig dit gebied kunt betreden.

Een ander gebied binnen Brattforsheden is Brandfältet. Dit gebied is ontstaan nadat in de zomer van 1992 een groot bosgebied ten zuidwesten van Brattfors is afgebrand. Het provinciale bestuur heeft na de brand ongeveer 75 hectare grond aangewezen als gebied voor wetenschappelijk onderzoek. Hier wordt onderzocht of het mogelijk is om de met uitsterving bedreigde insekten te laten voorbestaan.

In Brattforsheden komt een zeldzame hagedissensoort voor, de zogenaamde zandhagedis. De zandhagedis is sterk afhankelijk van het klimaat wanneer het gaat om de voortplanting. De eieren worden eind mei in het zand gelegd, om daarna door de zon te worden verwarmd  en eind augustus uit te komen. In Zweden wordt de zandhagedis met uitsterven bedreigd. Dit komt door het relatief koude kllimaat, maar ook doordat het gebied waar de zandhagedis kan overleven beperkt is.

In Brattforsheden zijn er verschillende wandelroutes uitgezet. De 25 kilometer lange ´Brattforsleden` is de bekendste. Het huis is een goede uitvalsbasis voor de wandelingen.

Brattfors
In Brattfors wordt veel georganiseerd door de plaatselijke bevolking. Eén keer per jaar is er een boerenmarkt. Verder wordt er in de zomer een braderie georganiseerd. Op hoogtijdagen komt de bevolking bijeen in het plaatselijke verenigingsgebouw. Samen eten, drinken, kletsen, zingen, enz. staat hierbij centraal. U zult zeker welkom zijn tijdens deze bijeenkomsten. In Brattfors is gedurende de zomer een loppis, waar u tegelijkertijd kunt genieten van een kopje koffie met wafel , of een ijsje.

U kunt hier ook kano’s huren waarmee u vanaf Brattfors via de meren Kalven en Lungen, naar het meer Alstern kunt varen. Vanaf hier wordt u weer opgehaald.

Voor mensen die van vissen houden biedt de omgeving heel veel mogelijkheden. In het huisje vindt u hierover alle informatie die nodig is om uw visavontuur tot een succes te maken.

Ook kan het interessant zijn om een kijkje te nemen bij de zalmkwekerij. Door de week is de kwekerij elke ochtend geopend.

Voor de zwemliefhebbers zijn er in de omgeving verschillende strandjes waar u in alle rust kunt zwemmen en zonnen.

10 kilometer vanaf de woning is er een skypiste en een loipe. Ook is het mogelijk om in de winter te schaatsen. Heel populair is het schaatsen op Bergslagskanalen. Ieder jaar worden hier routes uitgezet van 25 en 50 kilometer. Wanneer u dit huis boekt, zorgen wij voor de benodigde deelnemerskaarten.