Over Värmland


Värmland ligt in het midden van Zweden en heeft duizenden meren (10.513), veel natuurreservaten, skipistes, wandelpaden, musea, bergen en beekjes. Een groot gedeelte (77%) van de oppervlakte van deze provincie bestaat uit bos. In de natuur vindt u roofdieren die u in Nederland niet zult aantreffen; namelijk de beer, wolf, lynx en veelvraat. Ook leven er veel elanden in Värmland. Rond de schemering komt u ze al snel langs de kant van de weg tegen. Helaas lopen deze beesten wel eens voor een auto en gebeuren er ernstige ongelukken.

Värmland behoort met zijn omvang van 17.500 km2 tot één van de grotere provincies van Zweden. Omdat er slechts 274.000 mensen wonen, komt het gemiddeld aantal bewoners op 16 per km2 (In Nederland ongeveer 400 per km2). Met een oppervlakte van 4385 km2 is Torsby de grootste gemeente van Värmland. De hoofdstad van Värmland is Karlstad en telt ongeveer 59.000 inwoners.

In het westen van Värmland ( Årjäng, Arvika en Eda) kan er goed worden gewandeld in bijvoorbeeld het natuurreservaat Glaskogen. Ook liggen deze gemeenten dichtbij Noorwegen en worden er door de lagere prijzen van Zweden veel producten en huizen aan Noren verkocht.

Het zuiden van Värmland (Grums, Kil, Forshaga, Säffle, Karlstad, Kristinehamn) liggen veelal aan de rivieren en aan het grote meer Vänern. In de steden Kristinehamn en Karlstad kunt u  gezellig winkelen.

Het oosten van Värmland (Storfors en Filipstad) is vooral bekend om de vroegere ijzerindustrie. U kunt hier oude ijzermijnen en mineraalmusea bezoeken of een bezoek brengen aan het Bergslagskanal.

In het midden van Värmland (Munkfors, Sunne en Hagfors) is de natuur prachtig. Er zijn veel leuke recreatieve activiteiten te ondernemen zoals bijvoorbeeld een waterpark in Sunne of de Golfbaan in Råda.

Reizen naar Zweden
De meest eenvoudige en snelste manier om naar Zweden te reizen is per vliegtuig. Uiteraard willen wij samen met u zoeken naar de reismogelijkheid die het beste bij u past. Hieronder enkele mogelijkheden en gemiddelde prijzen:

Vliegen met SAS vanaf Schiphol naar Karlstad:
Reisduur is ongeveer 5 uur (met tussenlanding in Stockholm of Kopenhagen).
De prijs is ongeveer 500 euro.
Reis vanaf vliegveld naar uw accomodatie is een uur.

Vliegen met ryanair vanaf  Eindhoven, of Dusseldorf naar Skavsta (Nyköping, Stockholm):
Duur van de vlucht ongeveer 2 uur. Reis vanaf het naar uw verblijf 4 uur.
Prijzen variëren van 10 tot 200 euro.

Vliegen met Norwegian vanaf Schiphol naar Oslo:
De prijs is ongeveer 150 euro. Duur van de vlucht ongeveer 2 uur.
Reis vanaf het vliegveld naar uw verblijf is ongeveer 5 uur.

Een andere mogelijkheid om naar Zweden te reizen is met eigen auto. Vanaf Utrecht ongeveer 1350 kilometer. Veel mensen kiezen voor een overnachting in Denemarken of het zuiden van Zweden. U kunt kiezen voor de route via Puttgarden-Rødby (Denemarken) en daarna Helsingør-Helsingborg (Zweden). De kosten voor een retour zijn 250 euro. Ook kunt u kiezen om na Puttgarden-Rødby de Öresund brug richting Malmö te nemen. De kosten hiervoor zijn afhankelijk van de periode in het jaar, maar gemiddeld betaalt u ongeveer 200 euro voor een retour.

U kunt ook met de nachtboot van Kiel naar Götenborg kiezen. Elke dag om 19.30 uur vertrekt er een boot van Stena Line die de volgende ochtend om 9.00 uur aankomt. De kosten voor een retour (gebasseerd op een auto met 2 personen en een 2 persoonshut) zijn ongeveer 800 euro.